К основному контенту

25 квітня - Міжнародний день ДНК

        ДНК - це біологічний код, який ми успадковуємо від батьків і робить нас такими, якими ми є. У цьому коді зберігаються вказівки, які складають будівельні блоки нашого тіла, включаючи нашу стать, зріст, колір очей і волосся тощо. Одна молекула ДНК містить пару ниток, які скручуються навколо один одного, що називається «подвійна спіраль».

Справжня назва ДНК - «дезоксирибонуклеїнова кислота». За матеріалами MedlinePlus, майже кожна клітина вашого тіла має однакову ДНК. Більшість з них живе в тому, що називається клітинним ядром, але деякі живуть у так званих мітохондріях, або тому, що вчені називають “електростанцією клітини”, де вона виробляє всю свою енергію. 

Як працює ДНК?

ДНК, яку ми успадковуємо від батьків, зберігається в одиницях, званих «генами», які містяться в хромосомах. Половину наших генів ми отримуємо від матерів, а половину - від батьків. Повний набір генів, які є у вашому тілі, називають «геномом». 

Якщо ви вважаєте, що ваша ДНК сильно відрізняється від усіх інших, подумайте ще раз. Ви поділяєте близько 99.9 відсотка своєї ДНК з іншими людьми, і приблизно половину - з тваринами та рослинами. 

Насправді, не ваша ДНК робить вас унікальним, а порядок розташування у ваших генах. Подумайте про це як про алфавіт, де у вас є 26 букв, які можна об’єднати, щоб утворити тисячі різних слів. Геном людини містить 20-25,000 XNUMX генів. На кожному гені ДНК організована в чотирьох підставах (A, G, C і T). Порядок цих пар основ (відомий як «послідовність») формує будівельні норми вашого тіла. 

Хто відкрив ДНК?

Американський генетик Джеймс Дьюї Уотсон багато в чому заслуговує відкриття ДНК. У 1953 році він співавтором дослідження з британським молекулярним біологом Френсісом Кріком запропонував існування молекул, скручених у структуру з подвійною спіраллю, або ДНК. Британський хімік Розалінд Франклін, яка керувала рентгенівською лабораторією, допомогла довести свою теорію, зробивши чіткі рентгенівські картини молекул ДНК.

Сайт Дня ДНК: https://www.genome.gov/dna-day

Долучайся до наших заходів сьогодні:

1-5 класи

- Перегляд  мультфільмів: ДНК - Смішарики. ПІН – код. https://www.youtube.com/watch?v=eq0rIc8g_T0

-  Розфарбуй ДНК.  (Робота з розмальовками) та розмісти фото розмальовки  у Фейсбук з поміткою  #Міжнародний_день_ДНК  https://www.supercoloring.com/ua/rozmalovky/model-dnk 

6-9 класи

- Ознайомлення з інформацією про  ДНК: перегляд відео. https://www.youtube.com/watch?v=Iv9t1wmDE9k

- Цікава наука для дітей.  Відео. Що таке ДНК і як вона працює https://www.youtube.com/watch?v=e20u0yANfVE

- Створити модель молекули ДНК з підручних матеріалів. Зняти фото або  коротеньке відео  та розмісти на сторінці Фейсбук з поміткою #Міжнародний_день_ДНК (https://www.youtube.com/results?search_query=як+виготовити+модель+днк )  


Поділися з товаришами:  



До нас вже долучилися:

           
  Носенко Руслан, 3 клас               Кошевич Єлізавета, 4 клас
  #
Міжнародний_день_ДНК             #Міжнародний_день_ДНК
 

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

STEM-освіта — світовий тренд, що прийшов до України

    Економіка і загалом добробут людей по всьому світові підтримуються наукою, технікою, інженерією та математикою. Саме ці дисципліни лежать у основі промисловості, виробництва продуктів харчування, охорони здоров'я та безлічі іншого, без чого ми не можемо жити. І всі ці сфери потребують спеціалістів, попит на яких стабільно зростає. Більш того, футурологи пророкують: науково-технічний прогрес стане дуже швидким і надзвичайно складним, тому потребуватиме для управління все більше кваліфікованих кадрів. Чому ж необхідно вчити наших дітей сьогодні, аби вони стали затребуваними спеціалістами у майбутньому ? Що таке STEM-освіта?      Отже, задля вирішення цього питання розроблено систему навчання STEM: Science (наука), Technology (технології), Engineering (інженерія) та Mathematics (математика), які вивчаються не окремо кожну з дисциплін, як ми звикли, а у комплексі. Система виникла за запитом бізнесу, адже на сьогодні переважна частина робочої сили не має навичок XXI століття та не в

STEM-тиждень 2023

          З 24 квітня 2023 року стартує Європейський STEM-тиждень-2023.  Цілий тиждень цікавих ідей та відкриттів, фантастичних винаходів та креативності, різноманітності та науковості. Долучаймося до заходів, дізнаваймося нового та невідомого, цікавого та захопливого!